Verloren of gevonden voorwerpen

Stel: u vindt een voorwerp op straat. Of u raakt zelf iets kwijt. Bijvoorbeeld uw ring of portemonnee. Waar kunt u het gevonden voorwerpen afgeven? En waar kunt u navragen of uw voorwerp gevonden is? In beide gevallen is het antwoord: bij de gemeente. U kunt ook kijken op www.verlorenofgevonden.nl.

Gevonden voorwerpen

Een onbeheerd voorwerp op straat is wettelijk eigendom van de gemeente. Als u bijvoorbeeld een portemonnee, fiets of sieraad op straat vindt, dan kunt u dit melden en afleveren bij de gemeente. U hoeft hiervoor niet naar de politie. U kunt een gevonden voorwerp ook melden op www.verlorenofgevonden.nl. Gevonden sleutels worden niet geregistreerd op www.verlorenofgevonden.nl. Deze kunt u afgeven bij de gemeente. Daar worden ze 3 maanden bewaard.

Verloren voorwerpen

Bent u iets verloren? Meld dat dan bij de gemeente waar dit gebeurd is. Mogelijk is het daar al gebracht. Zo niet, dan schrijven de baliemedewerkers uw gegevens op. Wordt het voorwerp toch nog gebracht, dan nemen ze contact met u op. Kijk op de website van uw gemeente hoe u uw verloren voorwerp (behalve sleutels) kunt aanmelden. Op www.verlorenofgevonden.nl kunt u kijken of iemand uw voorwerp heeft gevonden.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs kwijt?

Bent u uw Nederlandse reisdocument (paspoort, identiteitskaart) of rijbewijs kwijtgeraakt of is deze gestolen? Meld dit zo snel mogelijk bij de gemeente. Verloren en gestolen reisdocumenten en rijbewijzen worden landelijk geregistreerd om fraude te voorkomen. Na het opmaken van de ‘verklaring vermissing of diefstal’ verliest het verloren of gestolen document zijn geldigheid. Als het reisdocument of rijbewijs wordt teruggevonden, kan het niet meer worden gebruikt. Het teruggevonden document moet ingeleverd worden bij de gemeente. Het wordt niet teruggegeven aan de houder, maar door de gemeente vernietigd om het risico op (persoons)fraude te voorkomen.